Indische woorden en kruidenlijst Terug naar hoofdmenu

 

Agar Agar

 

vormt met vloeistof een op gelatine lijkende substantie

Ajam

 

kip

Angoer

 

wijn

Angkhah (Chinees)

 

rode rijst

Asem

 

verkrijgbaar in pakjes samengeperste vruchtvlees van de tamarinde, waar stukjes afgebroken kunnen worden om te verwerken in de gerechten. De smaak van tamarinde is zurig. Het wordt gebruikt om vleessoorten malser te maken.

 

Asin

 

zout

Ati of hati

 

lever

 

Atjar

 

tafelzuur

Atjar tjampoer

 

groenten ingelegd in zuur. Ingredinten zijn bijvoorbeeld kool, wortel, bloemkoolroosjes, taug, komkommer en tomaat.

 

Babi

 

varken, varkensvlees

Bajem

 

spinazie

Bangkowang

 

Indische knolplant

Bara

 

gloeiend kooltjes of as, sintels

Blacan

We spreken dit uit als "blatjan". In de Indische keuken staat het bekend als "trassi". Het wordt gemaakt van gefermenteerde en daarna gedroogde garnalen en veelvuldig toegepast. Trassi heeft een sterke geur maar eenmaal in de gerechten toegepast is de smaak mild.

Basi

 

schotel, platte ronde schaal

Bawang

 

ui

Bawang merah

 

rode ui, sjalot

Bawang poetih

 

knoflook

Belut

 

paling

Beras

 

ongekookte gepelde rijst

Bbk

 

eend

Bieting

 

pinnetje, houten speldje

Boeboer

 

pap, brij,moes

Boemboe

 

fijngewreven kruidenmengsel, specerijen

Dadar

 

eierstruif, omelet

Daon

 

blad

Daon djeroek poeroet

 

citroenblad

Daon salam

 

laurierblad

Ddk

 

zemelen

Dndng

 

gedroogd gekruid vlees

Djah

 

gember, gedroogde worstelstok van de gemberplant

Djeroek

 

citroen

Djeroek poeroet

 

citroenblad. Blaadjes van een boom die familie is van de sinaasappelboom. De blaadjes geven een limoenachtige smaak. Je bakt of kookt ze mee met een gerecht en verwijdert ze voor het serveren.

 

Djinten

 

komijn (zaad)

Djagoeng

 

mas

Doelang

 

presenteerblad of houten bak

Cengkeh (tjengkeh)

 

kruidnagel, een bijzonder sterk kruid.

Ebbie

 

gedroogde garnalen

Entjer

 

dun, waterig

Emping

 

kroepoekje van blindjo-vrucht of belinjau geheten

Frikadel

 

gehakt

Gado Gado

 

een mengsel van gekookte groeten met sambal

Garem of garam

 

keukenzout

Gdk

 

koken, warmen, opwarmen, opgewarmd

Goedang

 

provisiekamer

Goela djawa

 

geurige Javaanse bruine suiker. Bruine niet volledig uitgekristalliseerde palmsuiker verkregen uit het afgetapte sap van verschillende soorten palmbomen (dadelpalm en kokospalm), het heeft een bijzonder volle warme smaak.

 

Goeri

 

geurig, smakelijk, lekker

Goreng

 

gebakken

Idjo of idjoe

 

groene erwt. Andere namen zijn: katjang Idjo, mungboontjes, mungbean, kadjang idjoh

 

Ikan

 

vis

Ikan kering

 

gedroogde vis

Ikan bilis

 

kleine ansjovissen, die meestal gedroogd worden verkocht.

Deze visjes zijn zo klein dat zij niet hoeven te worden schoongemaakt. Je eet ze met huid en haar.

 

Kambing

 

geit

Kardemom

 

een specerij die bestaat uit witte of groene, perkamentachtige zaaddoosjes met zwarte pitjes erin. De zaaddoosjes pletten en in z'n geheel mee laten koken met het gerecht. Zaadjes eruit halen en fijnmaken in de vijzel voordat ze aan het gerecht worden toegevoegd.

 

Kari

 

kerrie

Katjang

 

peulgewas, boon, erwt, pinda

Katjang goreng

 

gebakken pinda

Katjang idjo

 

taug

Kembang pala

 

foelie

Kemirie

 

kemirie is een ronde wasachtige noot zo groot als een knikker.

In de keuken van Maleisi wordt kemirie gebruikt om een rijke romige smaak te krijgen.

 

Kentel

 

dik, dik gebonden vocht

Kentjoer

 

kencur of curcuma zedoarwortel. Is een kruid waarvan de wortelstokken worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Het is vers te koop, maar ook gedroogd. De smaak heeft iets van citroen en gember.

Ketan

 

een aan kleefstof rijke rijstsoort

Ketimoen

 

komkommer

Ketjap

 

sojasaus

Ketoembar

 

koriander

Ketoepat

 

rijst gekookt in gevlochten mandje

Kering

 

droog

Klapper

 

kokosnoot

Koekoes

 

stomen of au bain Marie koken

Koenjit

 

geelwortel of kurkuma genoemd. Koenjit is in poedervorm, maar ook wel vers als wortel verkrijgbaar.

Koening

 

geel

Koetjai

 

prei

Kokosmeel

 

geraspt en gemalen vruchtvlees van de kokosnoot, waaraan het water is onttrokken. Wordt in toko's ook wel verkocht onder de Engelse naam desicated coconut.

 

Laksa

 

transparante rijstvermicelli. Wordt ook wel verkocht onder de naam soe-oen.

Laos

 

worstelstok van de galangaplant. Is zowel als gedroogde wortel als in poedervorm te koop.

Lemeru

 

sardines

Lombok rawit

 

spaanse pepers of chili's genoemd. Lomboks zijn er in groen (=onrijp) en rood. De mini lombokjes die te koop zijn onder de naam "rawit", zijn erg heet. In Suriname "madame Jeanet", deze hebben de vorm van een minipaprika en zijn het aller-scherpst!

 

Manis

 

zoet

Oedang

 

garnalen

Oelekan

 

stamper om kruiden in een vijzel(tjobeh) fijn te stampen

Padi

 

rauwe rijst

Pandan blad

langwerpige, groene spitse bladeren van ongeveer 15 cm lang. Pandanblad wordt in gerechten meegekookt en geeft een heel mild aroma, dat enigszins doet denken aan dat van heel geurige rijst. Rijst wordt ook gearomatiseerd met pandanblad, het wordt dan verkocht als "pandan rijst".

 

Pedis

 

heet, pittig

Petehbonen

 

zijn geurige bonen die gebruikt worden in Sajoer en sambal goreng. Ze zijn gedroogd, gepekeld in potjes en ook vers verkrijgbaar.

Pisang

 

banaan

Reboeng

 

jonge bamboespruit. Veelal in blik te koop. Is moeilijk vers te krijgen.

Roti koekoes

 

Indische gestoomde koek

Salem

 

zalm

Salamblaadjes

 

een donker soort laurierblaadjes. Je kunt ze eventueel vervangen door gewone laurierblaadjes.

Santen

 

kokosmelk kan worden gemaakt door geraspte verse of gedroogde kokos te vermengen met heet water en de massa dan in een doek uit te knijpen. Het vocht dat in een verse kokosnoot zit is geen kokosmelk! Vaak wordt een mengsel van "santen"("cream of coconut") en water gebruikt. Santen is het kokosvet gemaakt door het kokosmelk te laten "inkoken". Regelmatig wordt de benaming "cream of coconut" gebruikt.

 

Sereh

 

in de Indische keuken aangeduid met "sereh". Serai of citroengras is een heel aromatisch kruid dat een heerlijke citroenachtige smaak aan de gerechten geeft. Sereh stengels zien er uit als lichtgroene, houterige preitjes met een verdikte voet. Gedroogde gemalen sereh heeft weinig smaak. Je kunt sereh uitstekend invriezen.

 

Soe-on

 

transparante rijstvermicelli. Ook Laksa genoemd.

Soto

 

soep

Susu

 

melk

Tamarinde

 

een andere benaming is asem. De smaak van tamarinde is zurig. Het wordt gebruikt om vleessoorten malser te maken.

Tahoe

 

sojakaas

Taotjo

 

preparaat van Javaanse suiker en katjang kedelee

Taug

 

ontkiemde katjang Idjo

Terong

 

aubergines

Toemis

 

fruiten, groente gestoofd in olie

Telor

 

ei

Tongkol

 

tonijn

Temp

 

sojakoek met pinda's

Tjabe

 

Spaanse peper

Tjabe djawa

 

rode lombok

Tjampoer

 

mengen

Tjeplok

 

Spiegelei

Tjobeh

 

vijzel

Trassi

 

extract van garnalen. Blacan

Wadjan

 

wok of indonesische braadpan